به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام محمد امین مبلغ، امروز در نشست علمی «طلاب و پژوهش»، در مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه) قم، با اشاره به تاریخ پژوهش در بین مسلمانان، گفت: گرچه جنبش پژوهشمحوری عمر طولانی در فضای علمی کنونی جهان ندارد، اما دارای سبقه طولانی در بین مسلمانان بوده است تا جایی که قرآن کریم نیز امر به تدبر و تعقل بسیار در آیات دارد.
وی، با اشاره به منابع و ریشههای دینی پژوهشمحوری، افزود: آیههایی مانند " كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِّيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ (آیه 29 سوره ص)"، " وَهُوَ الَّذِي مَدَّ الأَرْضَ وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ وَأَنْهَاراً وَمِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ جَعَلَ فِيهَا زَوْجَيْنِ اثْنَيْنِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (آیه 3 سوره رعد)"، نشان از توجه قرآن کریم به پژوهشمحوری در بین مسلمانان دارد.
عضو انجمن علمی- پژوهشی علوم قرآن مجتمع آموزش عالی فقه، پژوهشمحوری در حوزههای علمیه را امری ضروری دانست و بیان داشت: دانستههای بشری میتواند از علوم ایجاد شده باشد که این مسئله همان فرموده نبی مکرم اسلام(ص) مبنی بر این که علم و دانش را از دهان رجال و مردان علم بگيريد، است.
وی با تأکید بر این که علم باید پژوهشمحور باشد، خاطرنشان کرد: این همان موضوعی است که امام علی(ع) میفرماید علمی را که از زبان دیگران به دست آمده باشد، از زبان آنها نیز از بین میرود.
حجت الاسلام امین، با اشاره به اهمیت پژوهش در کنار آموزش، ابراز داشت: براساس متون دینی و روایی، مسلمانان باید با پژوهش و تعقل، به باورهای دینی، ایمان پیدا کنند.
این محقق پژوهشگر غیرایرانی، بهترین منبع برای پژوهش در بین مسلمانان را قرآن و سنت دانسته و خاطرنشان کرد: قالبهای متعدد برای عرضه متون پژوهشی در حوزه وجود دارد که از آن جمله میتوان به درسهای خارج، مقالههای پژوهشی، میزگردها و نشستهای علمی در حوزههای علمیه اشاره کرد.